Müzik

GENEL AMAÇLAR

Bölümümüzün genel amacı, öğrencilerin iyi, seçici birer müzik dinleyicileri olmalarını sağlamak ve temel müzik teorilerini öğrenerek her öğrencinin belirli seviyelerde çalgı çalmalarını sağlamaktır.
Çalgılarında belirli seviyelere gelen öğrencilerden çeşitli müzik toplulukları oluşturarak birlikte çalma, çok seslilik, bütünün parçası olarak katkıda bulunmak ve çok seslilik kavramlarının geliştirilmesini sağlamaktır.
Öğrencilerin solo olarak da performanslar sergileyerek kendilerine güvenlerinin pekiştirilmesi amaçlanır.

DERSLER

Müzik dersi / 5, 6, 7 ve 8. sınıflar

KULÜPLERİMİZ

Keman – Piyano – Trompet – Ritim ve Perküsyon – Klasik Gitar – Elektro Gitar – Yan Flüt – Pop Rock Orkestrası – Saksafon – Klarnet – Bando / 6.7. ve 8. Sınıflar

OPEN DOOR UYGULAMALARIMIZ

Öğrencilerimiz Pazartesi ve Salı günleri 16:30 – 18:30, Perşembe günleri 15:30 – 18:30, Cuma günleri 15:30 – 17:00 ve Cumartesi günleri 15:30 – 17:30 saatleri arasında müzik bölümünde öğretmenleri ile bireysel çalgı çalışması yapabilmektedirler.

Darüşşafaka’da her öğrencinin bir çalgı çalması hedeflenir. Çalgıyı belirli seviyelerde çalmanın dışında çalgıya ve dâhil olduğu kültüre dair çalışmalar yapılarak “Ne çaldığının farkında olan” öğrenci profili hedeflenir. Müzik kültürüne hâkim, iyi müzik dinleyerek kendisini besleyen ve böylece daha kaliteli ürün veren öğrenci profili özel amaçlarımız arasındadır.

5. sınıflarda toplu ders yapılarak temel müzik teori ve pratik çalışmaları her öğrenciye okul tarafından verilmiş IPAD’lerin yoğun kullanımıyla gerçekleştirilir. Müzik kültürü aktarımları yapılır.
6. 7. ve 8. sınıflarda her öğrenci kendi çalgısının düşük mevcutlu çalgı sınıfına yönlendirilir. Burada çalgı öğretmeniyle birebir çalışmalar yapar. Çalgısına dair kültürel derslerini de çalgı öğretmeninden alır.

ÖDEV VE ÖĞRENCİ TAKİBİ

5. Sınıflarda uygulamalar her ders, sınıfta izlenir ve değerlendirilir. Dönemde bir defa müzik yazılı sınavı yapılır.
6. 7. ve 8. sınıflarda çalgılar için hazırlanmış rubrikler kullanılarak her öğrenci kendi çalgı öğretmeni tarafından takip edilir.

MEB Yayınları, öğretmen kılavuz kitaplarının yanında farklı yayınevlerine ait kitap ve albümler, internet, çalgısına dair her tür materyal kullanılır.

Müzik yeteneği; müziksel işitme, ritim kulağı, yorum ve kompozisyon becerileri olarak farklı kategorilerde değerlendirilen bir süreçtir ve her insanda farklılıklar gösterir. Müzik bölümü olarak değerlendirmelerimiz yeteneğin ölçülmesi değil müzik dersine ilginin ve disiplinin gözlemlenmesiyle yapılır.

ETKİNLİKLERİMİZ

AÇIK PROVA: Her Cuma çalgı öğretmenleri tarafından uygun görülen öğrencilerin eğitim binasında performans sergiledikleri dinletileridir.

OKUL TÖRENLERİ: Çeşitli bayram, anma vb. törenlerde gerek çalgı grupları gerek koromuzla performanslar sergilediğimiz etkinliklerdir.
SENE SONU KONSERİ: Yıl boyunca belirli bir konsept doğrultusunda özel olarak çalışılan; okul orkestraları, korolar, solo performanslar içeren en kapsamlı etkinliğimizdir.